Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zlepšení ve věci osvěty třídění odpadu v nedohlednu

16. 7. 2015

V duchu hesla: Já na to mám - tedy na to netřídit a odhazovat potencionální suroviny do směsného odpadu. Nejinak je tomu u nás v Sokolově. Sokolovská radnice slíbila, že připraví osvětovou kampaň pro své občany, ale do plánů se jaksi připletly prázdniny a dovolené povolaných ouřadů. Ti nemají v běžném roce mnoho času a prostředky kontrolovat podnikatele a živnostníky natož občany (popř. společenství), zda-li správně nakládají s odpady  a třeba nezneužívají pro třídění tzv. občanské nádoby pro ukládání tříděného odpadu. Vše je regulováno zákony a obecní vyhláškou.

Není vůle ze strany města zapojit podnikatele a školy do přehledu kolik se čeho vytřídí ve městě, v  systému EKOKOM. Není divu, že se naše město nikdy za celou úru hodnocení v žebříčku 60 měst neumístilo. Nikdy se u nás nebudou při současném přístupu třídit mimo sběrný dvůr plechovky, bioodpad.

Jeden příklad za všechny. Ve sportovním areálu Baník (nyní pod správou technických služeb města) dochází k velké "produkci" plastového odpadu. Je hezké, že se sportovci zapojí do sběru víček od PET lahví, ale co dál? Kde končí vyřazené dresy, sportovní tašky, tenisové míčky, obaly od tenisových míčků ...  V celém areálu je umístěn JEDEN velký kontejner na plasty, JEDEN kontejner na papír a jeden na sklo, ale toho je pomálu. Po obvodu hlavního stadionu jsou sic umístěny malé žluté nádoby, ale ty jsou pouze jako pomoc pro kolemjdoucí nebo při sportovních akcích. Přidružené sportovní klubovny by zřejmě dostatečně dokázaly naplnit tyto nádoby plastovými lahvemi apod. surovinami nebo by si mohly zajistit vlastní odvoz (pokud jej ještě nemají, o čemž lze úspěšně pochybovat).

A co vy? Třídíte? Nebo na to také máte? Jak to máte daleko k barevným nádobám? Pokud chcete poradit jak oslovit radnici, aby Vám vyšla vstříct nebojte se obrátit na své zastupitele. Odpad může skončit na skládce nebo s ním dále pracovat ....

P.S. Škoda, že z areálu Baníku je to k nejbližšímu kontejneru na oblečení cca 200 metrů.

P.P.S. Spoot má být prostředkem výchovy, ne bezohlednosti k bližním i prostředí.

Jiří Korbel

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář